czwartek, 23 czerwiec 2016 17:29

Blat kuchenny - jaki wybrać?

Oceń ten artykuł
(1 głos)

Blat to jeden z najważniejszych elementów w każdej kuchni. To właśnie na blacie kuchennym przygotowujemy posiłki. Dobrze wybrany blat będzie nie tylko funkcjonalny, ale stanie się również fajną ozdobą naszej kuchni. Na co zatem warto zwrócić uwagę?

 

Trwałość powierzchni i utrzymanie czystości:

to ważna cecha, dlatego warto zwrócić na to szczególną uwagę. Zwrócić należy uwagę, czy dany blat jest odporny na zmienną temperaturę. Utrzymanie czystości takiego blatu to również ważna cecha, dlatego warto zwrócić uwagę na to, czy dany blat jest łatwy w utrzymaniu czystości czy nie.

Element dekoracyjny:

blat powinien pasować do wyglądu kuchni, do mebli, podłogi. Zbyt duże wzory na blacie, mogą sprawić wrażenie "przytłoczenia". Należy dobrać odpowiednią kolorystykę, najlepiej pasującą do koloru mebli kuchennych.

Rodzaje blatów:

- blat z kamienia naturalnego

blaty te są bardzo popularne, a co ważne są odporne na działanie różnych jak również łatwe są w utrzymaniu codziennej czystości. Zaletą takiego blatu jest trwałość, odporność na zarysowania jak również uderzenia. Blat taki będzie pasował do nowoczesnego wnętrza jak również tradycyjnego. Blat z kamienia naturalnego nie należy do najtańszych, ale posłuży nam na pewno na długo, zatem to dobry wybór.

- blat marmurowy

w pomieszczeniach o wysokiej wilgotności odradzamy blaty marmurowe, ponieważ cechują się one dość dużym stopniem nasiąkliwości, przez co jest bardziej podatny na powstawanie plam i przebarwień. Jednak jeśli mimo wszystko, chcemy blat z marmuru w kuchni pamiętajmy o regularnej impregnacji, dzięki czemu zmniejszy się wchłanianie cieczy, jak również ryzyko przebarwień.

WAŻNE: Jeśli coś się nam rozleje na powierzchnię marmurową, pamiętajmy aby to od razu wytrzeć, nie zostawiajmy tego na później.

- blat drewniany

nie każdy rodzaj drewna może być poddany wysokiej temperaturze, także warto to sprawdzić przed zakupem, bo użycie blatu z drewna i np. postawienie gorącego garnka na takim blacie, skutkować może odbarwieniami. Blaty drewniane, powinny być dobrze zabezpieczone.

Im twardsze drewno, tym większa odporność na zarysowania i uderzenia.

Dobry blat musi być odporny na uszkodzenia, ścieranie, zarysowania, wilgoć czy parę wodną, bo przecież kuchnia to miejsce w których używamy różnego typu przedmiotów. Drewno z sosny bądź topoli na pewno nie spełnią tych warunków, jednak już dąb czy jesion sprawdzi się doskonale. Dobry gatunek drzewa na blat to taki który nie będzie się również kurczył.  

Czytany 702 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 23 czerwiec 2016 18:30
Więcej w tej kategorii: « Remont łazienki - oszczędnie